تفاوت حقوق بشر اسلامی و حقوق بشر غربی از نظر استاد پناهیان :
تفاوت حقوق بشر اسلامی و حقوق بشر غربی از نظر استاد پناهیان :
مقایسۀ نگاه غرب و نگاه اسلام به سبک زندگی
یکی از نکات بسیار مهم دربارۀ سبک زندگی نگاهی است که انسان بر اساس آن، سبک زندگی خود را تعیین میکند. در اینجا دو نوع نگاه را مورد بررسی قرار میدهیم. یکی نگاه خوبی که در غرب وجود دارد و دیگری نگاه خوبی است که در اسلام وجود دارد. میخواهیم بین این دو نگاه خوب مقایسه انجام دهیم تا معلوم شود کدام بهتر است و اگر به این نتیجه برسیم که نگاه اسلام به سبک زندگی بهتر است کم کم به این نتیجه میرسیم که نگاه غرب بد است و عوارض سوء دارد.
یکی از نگاههای اساسی که سبک زندگی اسلام را نشان میدهد در سورۀ حجرات بیان شده است که میتوان این نگاه به سبک زندگی را با نگاه غرب مقایسه کرد.
نگاه غرب به «حقوق شهروندی» و «حقوق بشر» یک نگاه حداقلی است !
الان مرسوم است که بر اساس ترجمۀ برخی از اصطلاحات غربی به هر کدام از ما میگویند: «شهروند». شهروند به کسی میگویند که یک عضو محترم، مؤدب و صاحب حق در یک شهر باشد و حق دیگران را نیز رعایت کند و محترم بشمارد. خُب این طبیعتاً چیز بدی نیست.
یکی دیگر از اصطلاحات غربی «حقوق بشر» است. یعنی میگویند که حق همدیگر را رعایت کنید. این هم به ظاهر کلمۀ قشنگی است. (البته ما رسالۀ امام سجاد(ع) را داریم که در آنجا به صورت کامل حقوق انواع آدمها بیان میشود.)
نگاه غربی این است که هر انسانی یک حقی دارد که نباید از حق خودش به حقوق دیگران تجاوز کند و تا وقتی حق دیگران را رعایت کند حق خودش هم محترم است. این نگاه ابتداءً خوب است، و کلمات حقوق بشر و شهروند کلمات خوبی هستند و اینکه حق «دیگران» را رعایت کنیم، مطلب خیلی درست و خوبی است، اما این یک نگاه حداقلی است.
نگاه متعالی اسلام به سبک زندگی مانند یک سونامی، نگاه حداقلی غربی را در هم میریزد :
مردم برادر و خواهر یکدیگرند !
اما نگاه اسلامی آنقدر متعالی و حداکثری است که مانند یک سونامی میآید و این نگاه حداقلی غربی را در هم میریزد. اسلام میگوید: چرا به مردم میگویید «دیگران» یا میگویید «شهروند»؟!
آنها برادران و خواهران شما هستند. «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ»(حجرات/10) وقتی نگاه ما اینطور باشد بهجای سخن گفتن از «شهروند» یا «حقوق بشر» و به جای اینکه بگوییم باید حق دیگران را رعایت کنید، باید بگوییم حق این مردم که مثل برادر و خواهر خودتان هستند را رعایت کنید.
به جای “شهروند(عضو یک شهر)” بگوییم “خواهر و برادر (عضو یک خانوادۀ بزرگ)” هستیم .
در نگاه متعالی اسلام، مردم در یک جامعۀ ایمانی باید نسبت به هم احساس برادری و خانواده بودن داشته باشند و اینکه بگوییم ما «شهروند» و عضوی از یک شهر هستیم صحیح نیست، چون در این نگاه ما عضو یک خانوادۀ بزرگ هستیم و طبیعتاً وقتی بحث خانواده مطرح میشود مسأله خیلی با بحث شهر و حقوق شهروندی متفاوت خواهد شد.
نگاه حداقلی غرب محبتها را کاهش میدهد/ یکی از علائم صفای باطن این است که نسبت به دیگران حس برادر-خواهری داشته باشیم/نگاه برادرانه حسّ محبت را در جامعه افزایش میدهد .
اینکه بگوییم حقوق بشر یا حقوق شهروندیِ دیگران را رعایت کن، خیلی حداقلی است و این نگاه حداقلی گاهی صدمات زیادی وارد میکند و محبتها را کاهش میدهد.
در این ماه مبارک رمضان، اگر میخواهیم نفس خود را تزکیه کنیم و صفای باطن پیدا کنیم باید بدانیم که یکی از علائم صفای باطن این است که نسبت به دیگران حس برادر-خواهری داشته باشیم و این حسّ محبت را در جامعه افزایش میدهد. و همانطور که میدانید در فرهنگ دینی ما خواهر و برادر جایگاه ویژهای دارد.
اشکالی ندارد که از شهروند، حقوق بشر و لزوم رعایت حقوق دیگران و عدم تجاوز به حقوق دیگران سخن بگوییم؛ مخصوصاً اگر این سخنان بخواهد در دادگاه مطرح شود خوب است، ولی نباید با روابط اجتماعی اینطور حداقلی برخورد کنیم. نگاهی که اسلام برای برخورد با دیگران به ما میدهد ، نگاه برادرانه است. (إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ؛ حجرات/10)
مثلاً شما میدانید که رعایت احترام همسایه به قدری در اسلام تأکید شده است که پیامبر(ص) میفرماید: جبرئیل امین، آنقدر نسبت به همسایه سفارش کرد تا جایی که گمان کردم همسایه از انسان ارث خواهد بُرد! (مَا زَالَ جَبْرَئِیلُ ع یُوصِینِی … بِالْجَارِ حَتَّى ظَنَنْتُ أَنَّهُ سَیُوَرِّثُه؛ من لایحضره الفقیه/ج1/ص52)
امیرالمؤمنین حضرت علی (علیه السلام) یک یهودی را برادر صدا میزد ولی ما حاضر نیستیم یک مسلمان را برادر صدا بزنیم!
یک یهودی نزد امیرالمؤمنین(علیه السلام) آمد و از حضرت سؤالاتی پرسید. در جریان این گفتگوی طولانی، علی(علیه السلام) هر جا میخواستند آن مرد یهودی را خطاب قرار دهند میفرمود: « یَا أَخَا الْیَهُودِ» یعنی ای برادر یهودی : (عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ: أَتَى رَأْسُ الْیَهُودِ عَلِیَّ بْنَ أَبِی طَالِبٍ ع عِنْدَ مُنْصَرَفِهِ عَنْ وَقْعَةِ النَّهْرَوَانِ وَ هُوَ جَالِسٌ فِی مَسْجِدِ الْکُوفَةِ فَقَالَ یَا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ إِنِّی أُرِیدُ أَنْ أَسْأَلَکَ عَنْ أَشْیَاءَ لَا یَعْلَمُهَا إِلَّا نَبِیٌّ أَوْ وَصِیُّ نَبِیٍّ قَالَ سَلْ عَمَّا بَدَا لَکَ یَا أَخَا الْیَهُودِ …؛ خصال/ ج2/ص365)
امیرالمؤمنین(علیه السلام) به یک یهودی میگفت «ای برادر» ولی ما حاضر نیستیم یک مسلمان را برادر صدا بزنیم!
http://bayanmanavi.ir/post/795
.