نگاهی به جایگاه طب ایرانی - اسلامی در جامعه امروز ( 6 )
نگاهی به جایگاه طب ایرانی - اسلامی در جامعه امروز ( 6 )
( گزارش روز کیهان - گفتوگو با دکتر حسین روازاده )
شناخت مزاج :
یکی از مبانی و اصول مهم طب سنتی ( ایرانی – اسلامی ) این است که طبیعت بدن هر یک از انسانها دارای مزاج خاص خود است و وظیفه طبیب این است که با شناخت این مزاج با تدابیر بهداشتی در مورد نوع غذا و نحوه زندگی و محیط و شغل شخص، سلامتی او را به بهترین و معتدلترین حالت حفظ نماید تا شخص از نظر جسمی و روحی در بهترین شرایط باشد و هنگام بیماری مهمترین وظیفه درمانگر این است که مزاج بدن و عضو درگیر را به حالت طبیعی و اصلی خویش برگرداند.
دکتر حسینروازاده محقق و پژوهشگر طب سنتی در عین حال که در خلال مصاحبه توصیههای بهداشتی را هم به ما گوشزد میکند و ما را از مزایای این علم بهرهمند میسازد، در خصوص طب ایرانی – اسلامی میگوید :
« این طب هم مثل حوزه است و در برخی مواقع اختلاف نظرهایی در آن بین اطباء دیده میشود ، ولی چون نو پا است نیاز به حمایت و تفاسیر بهتر و بیشتری دارد .
به او میگویم آیا فکر نمیکنید سلامتی مردم در این بین به مخاطره بیفتد ؟ میگوید : « صددرصد مخالفم که در این طب ایرانی – اسلامی صدماتی به مریض وارد شود . چون صدماتی که در طب نوین به بیماران بر اثر مصرف زیاد داروهای شیمیایی و عوارض آن وارد میشود ، خیلی بیشتر و نگرانکنندهتر است . »
دکتر روازاده با اشاره به اینکه مثلا شاید مصرف گوشت شتر در فردی عارضهای ایجاد کند ولی او را کور نمیکند و از پا نمیاندازد ، در توضیح بیشتر این مسئله میگوید :
«طب ایرانی – اسلامی در حال شکلگیری است و نیاز به آن دارد که قدرت بگیرد و تقویت شود . متاسفانه در طب امروز خیلی درمان مطلق و قطعی وجود ندارد چون با مصرف یک داروی شیمیایی شاید یک درد را خوب کنیم ولی به بخش دیگری از بدن صدمه می زنیم …
به دکتر روازاده میگویم ضعف در ترویج و تقویت طب ایرانی – اسلامی در کجاست؟ آیا وزارت بهداشت نباید حمایتهای بیشتری از این طب نوپا نماید؟
تاملی میکند و در پاسخم میگوید : « البته وزارت بهداشت ما نسبت به همه جای دنیا که شرایط سیاسی ما رادارند خیلی خوب عمل کرده است ولی کافی نیست. چرا که دستهای پنهانی که دو قرن گذشته با برنامهریزی این نوع علم را نه فقط در این رشته ، حذف کردند و به فراموشی سپردند ، همانها هم راهکارهای لازم برای عدم بازگشت این فرهنگ را در نظر گرفتند ، اما کار ما چون ارتباط مستقیم با سلامتی مردم دارد و ما به میلیونها مردم آن را هدیه کردیم ، استقبال خوبی از آن شده است ولی ما دنبال حمایت بیشتر مسئولان وزارت بهداشت هستیم . »
از وی میپرسم آینده این طب را چگونه میبینید؟
صراحتا میگوید: آینده این طب را احادیث و روایات روشن کردهاند . طب نوین نیاز به پاکسازی دارد .
وی میگوید : « الان طب ما طب پارا کلینیکی شده است تا کلینیکی. عدهای طب نوین را با پاراکلینیک جایگزین کردند – تمام معاینات افراد مثل معاینه از چشم ، سر ، … همه توسط دستگاهها انجام میگیرد ، الان طب ما به طب دستگاهی بدل شده و دستگاه تصمیم میگیرد و ما مخالف این موضوع در طب سنتی هستیم . »
منبع: روزنامه کیهان – ۱۸ خرداد ماه ۱۳۹۴ – صفحه ۵