نگاهی به جایگاه طب ایرانی - اسلامی در جامعه امروز ( 4)
نگاهی به جایگاه طب ایرانی - اسلامی در جامعه امروز ( 4)
طب سنتی بهترین درمان، کمترین عارضه :
مکتب طب سنتی ایرانی، شامل مجموعهای از منابع تفکری، اجتماعی و تعاریف خاصی است که بر پایه شناخت مزاج افراد و اعتدال در اخلاط چهارگانه بنا شده است و بر تارک آن بزرگانی چون ابوعلی سینا، رازی، عقیلی خراسانی، جرجانی و بسیاری دیگر از نامآوران و حکمای عرصه طب میدرخشند .
انتخاب بین طب سنتی و طب نوین همواره یکی از بحثهای چالشبرانگیز پزشکی در ایران بوده است. دکتر مصطفی حیدرنژاد متخصص طب سنتی در گفتوگو با گزارشگر کیهان در پاسخ به این سؤال که طب سنتی یا طب نوین ؟ این طور پاسخ میدهد:
« دنیای امروز یک واژه دارد و آن پزشکی و طب است . در بحث پزشکی و طب ما میخواهیم این کار را انجام دهیم، ما بهترین خدمت، بهترین نتیجه، کمترین عارضه و در دسترسترین درمان را استفاده میکنیم . »
این متخصص طب سنتی میگوید : « ما باید معیارهایی را به دست مردم بدهیم که سره را از ناسره جدا کنند، زیرا طب سنتی که ما از آن صحبت میکنیم، طب سنتی سلامتنگر و پژوهش محور است و دو معیار مهم در توسعه سطح سلامت جامعه یعنی پیشگیری از بیماریها و افزایش سطح کیفی همان سلامت پژوهشمحوری را با تمام نقاط ضعف و قوت خود ارائه میدهد.»
از وی میپرسم نقطه نظر وزارت بهداشت در مورد طب سنتی چیست؟ چون ظاهرا به نظر میرسد این دو طب مقابل هم قرار دارند، حال آنکه ما هرگز نمیتوانیم منکر پیشرفتهای وسیع در علم طب نوین شویم .
دکتر حیدرنژاد میگوید : « وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مخالف طب سنتی نیست و به همین دلیل دانشکدههای طب سنتی را تأسیس کرده و آئیننامهای برای سلامت طب سنتی تدوین شده و در اختیار دانشگاهها قرار گرفته تا کسانیکه صلاحیت دارند بتوانند مجوز بگیرند و وارد عمل شوند.
اما افرادی هم هستند که هیچگونه صلاحیت و مدرکی ندارند و قارچگونه از زمین سبز میشوند و به این درمان میپردازند. وی تاکید میکند : « درمان و آموزش فقط در صلاحیت وزارت بهداشت است. هر کس میخواهد در این زمینه ورود پیدا کند باید از طریق وزارتخانه اقدامات خود را انجام دهد و مجوزهای لازم را بگیرد . »
همان طور که در قسمت اول گزارش توضیح دادیم برای روشنتر شدن این مسئله و پزشکانی که بدون مجوز اقدام به تأسیس کلینیک طب سنتی میکنند با دکتر خدادوست معاون طب سنتی در وزارت بهداشت نتوانستیم مصاحبهای انجام دهیم، متأسفانه در این شماره هم علیرغم تماسهای مکرر تا لحظه چاپ گزارش موفق به صحبت با ایشان نشدیم و تلاش گزارشگر کیهان برای شنیدن و چاپ دلایل ایشان نسبت به بیتوجهی به آئیننامه سیاست سلامت کشور که از سوی مقام معظم رهبری در سال ۹۱ ابلاغ شده بود ، بینتیجه ماند . »
منبع: روزنامه کیهان – ۱۸ خرداد ماه ۱۳۹۴ – صفحه ۵