آب فرات
آب فرات از نظر روایات:
خداوند می فرماید :
« وجعلنا فيها رواسي شامخات و اسقيناكم ماء فراتا» (المرسلات-۲۷)
ترجمه:« و درآن كوههاي استوارو بلندي قرار داديم، وآبي گوارا به شما نوشانديم.»
از جمله صفات آب در قرآن كلمه فرات است. اين واژه در لغت عرب به معناي عذب و شيريني است. راغب اصفهانی مي گويد: «الفرات الماء العذب».
در اين آيه ابتدا به كوههاي بلند و سربرافراشته اشاره مي شود و در پي آن سيراب نمودن انسان ها با آب خوش و شيرين بيان مي شود و اين از الطاف بزرگ الهي است كه آب باران، چشمه ها، نهرها و قنوات را كه از جمله منابع آب شرب مي باشند را شيرين و فرات قرار داده است،
برخلاف آب هاي اقيانوس ها و درياها كه به تعبير قرآن « ملح اجاج» است، يعني شور و نمكين.
در آداب ولادت فرزند در اسلام مستحب است كه كام نوزاد را با آب فرات سيراب نمايند كه مي تواند به معناي نهر فرات يا همين معنايي كه بيان شد، (يعني آب شيرين) باشد.
در روایات زیادی وارد است که «کام نوزادان خود را با آب فرات بردارید.»
فرات نهر بسیار معروفی در مغرب کشور عراق است. سرچشمه فرات نزدیک رود ارس در سرزمین ارمنستان است، در نزدیکی خلیج فارس به رودخانه دجله می پیوندد و از آن پس «شط العرب» نامیده می شود. طول فرات حدود ۲۹۰۰ کیلومتر است.
آب فرات در جهان اسلام از اهمّیّت خاصّی برخوردار است و روایات فراوانی در فضیلت و خواصّ آن به ما رسیده است از جمله:
۱- امام باقر «علیه السلام» از مردی از اهل کوفه سؤال کرد که:«آیا در فرات غسل می کنی؟» آن مرد گفت:«نه.» امام فرمود:«پس از خیر محرومی.»
۲- امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:«فرات سرور آبهای دنیا و آخرت است و آب دو ناودان از ناودانهای بهشت در آن جاری است.»
۳-امام سجاد علیه السلام فرمود:«هر شب فرشتهای از آسمان پایین میآید و سه مثقال مشک از مشکهای بهشتی در فرات میریزد. هیچ نهری در شرق و غرب عالم نیست که از فرات پر برکتتر باشد.»
۴- امام صادق علیه السلام» فرمود:«اگر مردم میدانستند که فرات چه برکتی دارد، در کنارش خیمه میزدند. اگر گناهکاران آن را نمیآلودند، آب فرات شفابخش هر بیماری بود.من گمان نمی کنم کودکی را به آب فرات کام بردارند، مگر اینکه ما اهل بیت را دوست بدارد. اگر بین من و فرات فاصله زیادی نبود، از آن برای شفا آب برمیداشتم.
در روایات متعددی هم فرات جزو مهریه حضرت زهرا علیها سلام ذکر شده است. شعر معروف « آب مهریه زهرا و تو لب تشنه دهی جان!» یک واقعیت تاریخی است و عمق ظلم یزید و یزیدیان را بهتر می رساند که حضرت امام حسین علیه السلام و یاران و فرزندانش را از این آب منع کردند.
منبع : آب فرات از نظر روایات